“Ulaganje u sebe je najbolja investicija!”, Branislava Simanić, direktorka u Privrednoj komori Srbije

Branislava je rođena u Beogradu, završila je IX beogradsku matematičku gimnaziju i diplomirala na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Udata je i mama je jednom dečaku. Dobitnica je priznanja: Najžena XXI veka i Najevropljanka, ali i Žena lider za 2020. . Član je stalnog stručnog saveta za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo Vlade Republike Srbije. Takođe, član je i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, kao i Saveta za zapošljavanje grada Beograda.

– Naša država posebno stimuliše započinjanje sopstvenog posla i u tom cilju kreiran je čitav niz programa finansijske podrške koji se realizuju kroz različite programe Fonda za razvoj, RASa i Nacionalne službe za zapošljavanje. Svakako će se nastaviti sa ovim programima i u narednom periodu i svi zainteresovani mogu dobiti sve neophodne informacije kod nas u Privrednoj komori Srbije i Sektoru preduzetništva Privredne komore Srbije.

– Najpre da vam se zahvalim na lepim rečima. Smatram da žena treba da bude pre svega obrazovana, odmerena, sa manirima i da ima sopstveni stil. U redu je da pratite modu, ali potrebno je da nosite ono što vam pristaje i u čemu se dobro osećate, kao i da vodite računa da se obučete u skladu sa prilikom. Smatram da imamo odlične domaće kreatore i da treba da ih podržavamo mnogo više nego do sada. Moja omiljena domaća kreatorka je gospođa Suzana Perić, koju smatram izuzetno talentovanom i kreativnom i da naglasim da nisam pristrasna, imajući u vidu da mi je privatno najbolja drugarica. Njene kreacije nagrađivane su dva puta za redom na Milano fashion weeku i priznanja je dobila od njihove komore mode i tekstila. Treba podstaći i pomoći domaću industriju mode, domaće kreatore, jer sam sigurna da mnogi od njih imaju talenat i kapacitete da postanu svetski brendovi.

– Ni jedan uspeh ne dolazi preko noći, pa tako ni moj. Potrebno je mnogo truda, rada , odricanja da biste postigli uspeh. Neophodno je da ulažete u sebe, to je najbolja investicija i samo ono što imate u glavi ne može niko nikad da vam oduzme, mene je tako naučio moj deka. Bitno je da sebi postavite cilj i da idete ka njemu, bitno je da budete uporni i nikad ne odustanete, da kada vas život obori da se obavezno podignete i nastavite dalje. Ja sam neko ko mnogo radi na sebi, ulaže u svoje znanje, a pri tom važim za izuzetno sposobnu ženu. Takođe, timski sam igrač, izuzetno poštujem svoje saradnike i smatram da je najvrednije osobina koju možete posedovati upravo odanost. Ja sam takva, odana, kao saradnik, prijatelj i žena. Ne volim ljude koji izdaju, oni misle da vas time povređuju, a zapravo pokazuju koliko su slabi, nemoćni i ljubomorni i umesto da rade na sebi oni se bave vama, zato su takvi ljudi bezuspešni, a oni jaki i odani uvek se podignu i nastave dalje na putu ka uspehu ili drugim zacrtanim ciljevima. Uvek sam se vodila ovim vrednostima u životu, tako sam vaspitana i zahvalna sam mojoj porodici na vrednostima koje su mi usadili, jer sam izrasla pre svega u dobrog čoveka. A sigurna sam da su živi, da bi bili ponosni na uspeh koji sam postigla.

– Imala sam predivno detinjstvo. Odrasla sam na Vračaru sa bakom i dekom. Učila sam jezike, engleski i nemački, jer je moja mama studirala u Beču i živela u Londonu, pa sam od malih nogu učila ta dva jezika. Danas govorim još i španski jezik. Takođe, svirala sam klavir, obožavala da igram lastiš i provodila sam dane u parku kod Madere, i dan danas tu stoji raketa na koju sam se pela. Jednostavno, bila sam dete, vaspitana sam da nikad ne izgubim dete u sebi i da treba da budem dobar đak. A da ću zanimanje izabrati kad budem zrelija u skladu sa svojim afinitetima. I tako, iako ekonomija nije bila moj prvobitni izbor, nakon završetka IX beogradske gimnazije (matematički smer), diplomirala sam na državnom Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i nikad se nisam pokajala. Izuzetno volim svoj posao i mislim da je to jedan od razloga što toliko uspešno radim svoj posao.

– Smatram da nema idealnog zanimanja. Idealno zanimane je ono zanimanje koje volite. Treba da se izborite za svoje želje, svoje snove i radite ono što vas ispunjava. Ukoliko još niste pronašle sebe, a želite da započnete sopstveni posao, moja vrata su vam uvek otvorena, za dobar savet, ali i način kako da realizujete svoje poslovne ideje. Dobrodošle ste kod nas u Privrednu komoru Srbije.

Foto Miloš Lužanin, privatna arhiva

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *