“Naše najveće bogatstvo je što smo od dece napravili normalne ljude” Tatjana Vučićević, osnivačica preduzeća “Art Ival”, Premier čokolade

Kada pričamo o uspešnom poslovanju, uz to uvek ide podrška porodice, kreativnost, istrajnost i da taj posao svakako volite. Upravo tako posluje preduzeće “Art Ival” poznato po najlepšim Premier čokoladama. Ovo preduzeće uspešno vodi gospođa Tatjana Vučićević zajedno sa svojim suprugom i decom. Ona je sa nama podelila zaista jednu priču koja inspiriše i motiviše, a i nesebično dala veoma korisne savete kada je žensko preduzetništvo u pitanju.

Art Ival je iz agencije prerastao u preduzeće 1992. godine, kada smo suprug, Rade Vučićević i ja kao mlad bračni par odlučili ostati u privatnom preduzetništvu. 

Opredeljenje i cilj nam je bila proizvodna delatnost, te smo davne 1996. godine u maloj radionici na periferiji Beograda “zakotrljali” prve draže bombone sa lešnikom, bademom i suvim grožđem u čokoladi. Proizvodnju čokoladnih proizvoda “Premier” pokrenuli smo podigavši kredit za nabavku novih mašina i prateće opreme za dražiranje. Proizvodni pogon smo, sa samo troje zaposlenih, opremili po tadašnjim standardima za proizvodnju hrane uz postepenu edukaciju, ispitivanje tržišta, obilaske svetskih sajmova konditorskih proizvoda, neprekidan rad i zalaganje, kvalitetom kao glavnom smernicom, doveli Premier proizvode skoro do savršenstva.  Zahvaljujući i eminentnom stručnjaku u svetu čokolade,  tehnologu i doajenu konditorske industrije (ex Jugoslavije), gospodinu Sreti Bankoviću, početak je bio prilično uspešan jer je i nama i našim mladim tehnolozima godinama prenosio svoje znanje, umeće i dugogodišnje iskustvo. Možda ću biti neskromna ako kažem da smo bili dobri učenici ovom svetski priznatom mentoru, kojem možemo zahvaliti na nesebičnoj podršci i uvođenjem u tajne čokolade. 

gospođa Tatjana Vučićević

Moram podeliti sa vašim čitaocima jednu, za mene jako emotivnu i slatku priču u vezi našeg čika Srete. Kada je nakon višedecenijske saradnje sa nama u svojoj 90-oj godini života, rešio da se povuče iz sveta Premier čokolade, ušetao je u moju kancelariju noseći u rukama kutiju punu svojih poslovnih zapisa, receptura, procedura, stručnih literatura,…, pa mi je uz osmeh sve to spustio na sto i rekao: “ Draga gospođo Tanja, planiram da živim još 5 godina, ali sam srećan što mogu mirno da se povučem iz sveta čokolade jer imam svoje naslednike”.

Premier čokoladne proizvode možete kupiti širom Srbije i sveta, od Paname i Australije preko Rusije do Evrope. 

Moram reći da su ljudi u mom okruženju bili iznenađeni i prilično skeptični prema odluci da napustim tada siguran državni posao, i da se otisnem u svet preduzetništva. Međutim, mladost sve to nekako lakše podnosi i gura, a nakon pada mnogo brže ustane. Da bi me vaši mlađi čitaoci bolje razumeli, u to vreme privatni poslovi nisu bili tako priznati, a ni popularni. Danas, sa ove distance kada sagledam naš preduzetnički put, mogu reći da je bio i ostao vrlo težak, čemu je doprinela neizvesnost koja nas i dalje prati. Ideje i znanje se nadovezivalo stalnim radom i edukacijama, a strah od nepoznatog nije postojao jer nismo imali vremena za to, morali smo se boriti za opstanak porodice.  Sve je tih godina išlo nekim svojim tokom koji smo usmeravali i održavali kako smo mogli i umeli, bez interneta i drugih olakšavajućih mogućnosti u načinu informisanja, kao danas.Tako da sa pređenom značajnom kilometražom, iskustvom i životnom mudrošću mogu reći da nisam pogrešila i da bih opet isto učinila.

Imala sam sreću da za supruga i životnog saputnika izaberem čoveka kojeg volim, sa kojim sam se kroz život manje – više odlično razumela i slagala, i sa kojim I dalje  živim u skladnom i srećnom braku. Našoj deci, Aleksi i Ivani smo preneli i podarili svu svoju ljubav, prema  porodici, prijateljima i svemu što čini jedan normalan život, učili  ih da prepoznaju prave životne vrednosti. Volimo da istaknemo da je naše najveće bogatstvo to što smo uspeli da od njih napravimo normalne zdrave ljude, jer ako u porodici sve funkcioniše kako treba, ako postaviš na vreme prioritete, sve ostalo je mnogo lakše i opuštenije. 

U početku sam se prvenstveno okrenula održavanju i očuvanju porodice na stabilnim zdravim nogama, dok je Rade više vodio računa oko vođenja i funkcionisanja preduzeća, ali smo sve odluke zajedno donosili i o svemu se dogovarali., “uskakali”  jedno drugom u pomoć kada god je bilo potrebno, dopunjavali se i podržavali, što mislim da je bitan put svakog uspeha. On voli i danas svuda da istakne, kako je u to vreme bio potpuno opušten po pitanju vaspitanja i negovanja dece, jer je znao da sam ja sa njima i da je tu sve u najboljem redu, a to nema cenu. Aleksa i Ivana su se nakon studija svojevoljno na našu ogromnu radost, priključili našem Premier timu, tako da spadamo u porodično preduzeće u pravom smislu te definicije. Podelili smo se po sektorima kako bismo imali uvida u sve segmente poslovanje firme. Podarili su nam divne unuke sa kojima danas uživamo i sada polako pripremamo teren za povlačenje iz poslovnog sveta, kako bismo njihovom znanju, entuzijazmu i mladalačkoj eneregiji prepustili malo utaban put, a ujedno ostali uz njih kao dobar oslonac, podrška i vetar u leđa.

Svakoj ženi želim da poručim da, prvo ili uporedo sa poslom, pronađe pravu osobu sa kojom želi da deli svoj životni put, i ako Bog da da se ostvari  kao majka. Jer su tako preduzitničke vode mnogo slađe i lepše, a otpor neuporedivo lakši kada se kroz njih pliva zajedno.

Najveći izazov je očuvati ideju proizvođača kvalitetnog proizvoda u našem slučaju čokolade Premier i kao takav opstati i ostati na tržištu, pratiti zahteve, trendove i uklapati se u njih.

Ukratko, liberalna ekonomija te tera da se boriš i ideš stalno uzlaznom putanjom, u protivnom padaš. Došli smo u fazu gde je opstanak moguć jedino uz neprestane promene i prilagođavanje tržištu, zakonima, standardima, novim ukusima. Moraš biti inovativan, kreativan u svemu, kontaktirati sa kupacima direktno i preko društvenih mreža itd, itd.

Preduzetnica mora posedovati iznad svega ljubav, jer gde nema ljubavi nema ni dobrih rezultata. Mora se školovati, negovati znanje, biti posvećena svemu što radi, istrajna, hrabra, ženstvena, šarmantna i mora uvek imati definisan cilj ispred sebe.

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *